Middeleeuwen Appels Vrouwen Markt

De geschiedenis van appelmoes

Appelmoes ~ wie is er nou niet dol op? Dat zoete, geprakte fruit is niet alleen perfect als toetje, maar past ook verrassend goed bij vleesgerechten. Maar wist je dat appelmoes al een superlange geschiedenis heeft?

Geloof het of niet, al in het oude Romeinse rijk smulden ze van een soort appelmoes! In een kookboek van toen, 'Apicius' genaamd, staat zelfs een recept met varkensvlees en appeltjes. In de middeleeuwen raakte appelmoes helemaal populair in Europa, en dat is niet zo gek. In die tijd was er natuurlijk nog geen koelkast, dus was het wel even puzzelen om fruit te bewaren. Door appels te koken en moes te maken, had je 't hele jaar door een lekkernij (en vitamineboost!).

Het grappige is dat we niet precies weten waar en wanneer appelmoes nou écht is uitgevonden. Misschien wel in verschillende plekken tegelijk. Het eerste schriftelijke recept voor appelmoes in Engeland komt in ieder geval uit 1739, dankzij Eliza Smith en haar kookboek 'Compleat Housewife'.

Vandaag de dag is appelmoes nog steeds een favoriet. We maken 'm misschien wat anders dan de Romeinen (zonder varkensvlees!), maar de basis is hetzelfde gebleven. 

Ontdek zelf onze unieke Moose smaken en combineer ze met je gerechten!

Naar de Moose Shop

Terug naar blog